Málokdo si to uvědomuje, ale užívání léků není jen tak. Užívané léky se totiž nemusí „kamarádit“ s jinými léky. Rovněž některé potraviny účinnost léku – aktuálně Warfarinu snižují anebo naopak zvyšují. V obou případech to pak znamená zvýšené riziko vzniku vedlejších účinků. Dříve než opustíte lékaře byste proto měli vědě, co u Warfarinu jíst smíte a co ne.

Dieta při léčbě Warfarinem

Základním kamenem této diety je vyloučení ze stravy zdroje vitamínu K. Proč? Jak je známo, vitamín K je látka rozpustná v tucích s výrazným vlivem na srážení krve, stavbu kostí, ukládání glukózy do zásoby v játrech. Denní doporučená dávka tohoto vitamínu je u mužů = 80 µg a u žen = 70 µg. Svízel u této diety je to, že vesměs všechny potraviny s vysokým obsahem vitamínu K jsou tzv. super zdravé potraviny.

A zde se odborníci rozchází. Někteří jsou pro eliminaci potravin s vitamínem K a jiní spíše preferují její harmonizaci s Warfarinem.

Jaká je role vitamínu K

Vitamín K má v těle klíčovou roli, co se koagulační schopnosti týče. Některé faktory jsou totiž vytvářeny v játrech v neúčinné formě, aby se staly účinnými, je zapotřebí vitamínu K., Pakliže není vitamín K přítomen, nebo je jeho účinek blokován, vytváří se pouze neaktivní formy těchto faktorů a krevní srážlivost je výrazně zpomalena.

Abyste věděli, patří do tzv. skupiny ADEK, tedy skupiny vitamínů rozpustných v tucích. Vitamín K naleznete v potravě rostlinného původu, především v listové zelenině, a dále je vyráběn i různými kmeny bakterií, které jsou fyziologicky přítomné v tenkém a tlustém střevě. Vitamín K pak naleznete i v mase, hlavně v játrech, ale i jinde.

Účinky vitamínu K

Vedle hemokoagulace je vitamín K důležitý i pro jeho další účinky. Vitamín K je nezbytný pro tvorbu bílkovin, které sráží krev. Kromě jejich aktivace antikoagulačních faktorů se podílí i na tvorbě proteinu C a S, jejichž nedostatek vede k vyššímu riziku vzniku trombóz. Díky vitamínu K jsou kosti pevné tak, jak mají. Rozhodně snižuje potíže související s osteoporózou. Ve střevě pak vitamín K ovlivňuje přeměnu glukózy na glykogen. Ve střevech vitamín K také vyrábí i užitečné bakterie, které potřebujeme k plynulému trávení.

Nedostatek vitamínu je poměrně vzácné, ale pakliže byste při Warfarinu vitamín K zcela vynechali, může se projevit zvýšenou tvorbou modřin a podlitin, k snadnému krvácení z nosu, dásní, krev se objevuje v moči i ve stolici a krvácivé komplikace mohou nastat i v pooperačních stavech. V nejhorších případech se nedostatek vitamínu může projevit krvácením do mozku.

Tyto potraviny ze svého jídelníčku rozhodně vynechte

Listová zelenina (brokolice, kapusta, růžičková kapusta, zelí, čínské zelí, hlávkový salát), vojtěška, špenát, květák, čekanka, listy pampelišky, rukola, polníček, petrželová nať, kopr, řeřicha, kysané zelí, jogurty, ginko biloba, olivový a sójový olej, švestky, mango, kiwi, ostružiny, zelený čaj, bylinné čaje, luštěniny, játra, drůbež a telecí maso.

Při časté a větší konzumaci těchto zakázaných potravin, je nutná častější kontrola Quick testu.

Další články z rubriky

Štítky: , , ,

Tvůj komentář k článku

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>