Vitamín K je velmi důležitým vitamínem, jež se podílí na velmi důležitých procesech. Tou nejdůležitější funkcí je nejspíše podíl na hemokoagulaci (srážení krve). Vitamín K se podílí nejen na výrobě hemokoagulačních faktorů, ale také i na jejich aktivaci v případě potřeby. Kromě toho se vitamín K podílí ve střevech na tvorbě bakterií potřebných ke správnému vnitřnímu prostředí a trávení. Vitamín K se také podílí i na správné kostní výstavbě.
Vitamín K je prostě důležitý, jenomže ve spojitosti s užíváním Warfarinu, jeho působení v lidskémorganisu není zrovna optimální.
Léčba Warfarinem
Warfarinem se léčí stavy, které ohrožuje zvýšená tvorba trombů. Může jít o trombózy, plicní embolie a jiné náhle vzniklé uzávěry v cévním řečišti. Princip účinku Warfarinu je založený na blokování vitamínu K v organismu. Konzumace potravin s vysokým obsahem vitamínu K není zrovna nejlepší. Faktem ale také je, že vhodné není ani jeho výlučná eliminace z jídelníčku. Vitamín K je pro tělo důležitý i ze zcela jiných důvodů. Pravdou také je, že lépe než vitamín K zcela vyloučit, tak jej jíst ve vyvážené míře. Pokud jíte potraviny bohaté na vitamín K často a ve velké míře, měli byste také mnohem častěji provádět kontrolu Quickova testu.
Potraviny s vysokým obsahem vitamínu K
- Listová zelenina, do níž patří brokolice (POZOR, ve vařené je ho víc), kapusta, růžičková kapusta, zelí a hlávkový salát
- Vojtěška
- Špenát
- Květák
- Čekanka
- Listy pampelišky
- Rukola
- Pažitka
- Naklíčená pšenice
- Polníček
- Petrželová nať
- Kopr
- Řeřicha
- Kysané zelí
- Zelený čaj
- Bylinné čaje
- Luštěniny (nejvíc zelený hrášek)
- Játra (býčí)
- Drůbež
- Telecí maso
- Jogurty
- Sýr
- Šípek
- Celer lodyha
- Fenykl
- Sója a sójová mouka, sójový olej
- Olivový olej
- Chaluhy
- Kuřecí srdce
- Kopřivové listy
- Pomeranč
- Hovězí maso
- Jarní cibulka
- Máta
- Majonéza
- Sušené švestky
- Mungo
- Mango
- Kiwi
- ostružiny
Také byste měli vědět, že obsah vitamínu K v jednotlivých potravinách není pokaždé stejná. Bylo například zjištěno, že v kyselém zelí se vitamín K nachází v rozptylu od 62 do 1540 μg/100 g. Nutno říct, že to je tedy ohromný rozdíl.
Vitamín K v potravě může pomoci i warfarizovaným
V případě hrozícího se předávkování můžete jednorázově dávku 500–1000 μg vitamínu K. Může to být přitom v jídle, tak i v kapkách (jako Kanavit). Reakce je poměrně rychlá. Pozitivní odezva je vidět do 24 hodin.
Co tedy jíst?
Vepřové maso a ryby, mléko a mléčné výrobky (kromě jogurtů), bílky bez omezení, žloutky jeden denně, řepkový a slunečnicový olej, máslo, ovoce neomezeně (kromě těch výše uvedených druhů), bylinné čaje výjimečně, ovocný a černý čaj, alkohol ano, ale jen 0,5 l piva, 2dcl vína nebo 0,5 dcl destilátu). Pozor, při pití většího množství alkoholu vzrůstá riziko nebezpečného krvácení.